Eigenaresse Carlijn Arts in gesprek met het AD

23 januari 2019 | Alle berichten | Pers & Media | Antonella Schenk | 4min
Durven is het toverwoord
Carlijn Arts (21) Heeft handen vol aan succesvol eigen bedrijf
DELFT
Carlijn Arts (21) raast met haar bedrijf van hot naar her. Eigen Bediening blijkt zeer succesvol, want er is veel vraag naar goed personeel.
Door: MARIJN ABBENHUIJS
,,Eigenlijk is dit helemaal niet wat we doen”, zegt Carlijn Arts aan het begin van de dag. Om 12.00 uur staat ze middenin een grote sporthal in Pijnacker te kijken naar hoe vier van haar werknemers een gigantisch podium opbouwen voor het concert van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.
,,Maar we hebben wel mensen die kunnen opbouwen en dus hebben we die ingeschakeld.” Het is een euvel waarmee de jonge Delftse met grote regelmaat te maken heeft. Op haar 18de verjaardag begon ze met Eigen Bediening. Ze wilde ervoor zorgen dat mensen van hun zelf georganiseerde feestjes konden genieten.
Haar laagdrempelige bedrijfje groeide vervolgens razendsnel uit tot een alles in één ‘ontzorgingsorganisatie’ op het gebied van horeca. ,,Eigenlijk is er op dit moment al een verschil tussen Eigen Bediening zakelijk en particulier. Dat wil ik misschien wel gaan opsplitsen.”
Eigen Bediening staat deze zaterdag in sportcentrum De Viergang, waardoor Carlijn de noodzaak ziet om aan het einde van de ochtend al een eerste kijkje te nemen. Als ze een halfuurtje als aanspreekpunt heeft gefungeerd, stapt ze in de auto richting groothandel en vaste opdrachtgever Weber Barbecue Exclusief. In de winkel van Weber wordt snel duidelijk wat ze tijdens haar werk uitstraalt. ,,We willen Carlijn niet missen”, antwoordt Marco, die namens Weber workshops verzorgt, op de vraag waarom ze met Eigen Bediening samenwerken.
,,Wij zijn voor een bedrijf als Weber in feite eventjes de gastvrouw”, legt Carlijn even later uit. Terwijl ze vervolgens de rest van de dagplanning doorneemt, vallen de termen ‘Lentepad’ en ‘centrum’. Wie niet beter weet, zou vermoeden dat Eigen Bediening inmiddels meerdere kantoren over Delft verspreid heeft staan.
Ouders
Het gaat in dit geval om het huis van haar ouders en haar eigen woonadres. ,,De kleding die achterin de auto ligt, lever ik bij mijn moeder in. Zij wast en strijkt het voor me. Ze wil me graag helpen. Nee, ik betaal haar niet voor het werk dat ze voor me doet. Ik neem haar wel af en toe mee uit eten of naar de sauna. Ik wil mijn dankbaarheid blijven tonen.”
In het huis van haar ouders wordt de exponentiële groei van Eigen Bediening treffend duidelijk. Op de deur die toegang verleent tot de ruimte die Carlijn ‘de opslag’ noemt, geven vrolijke beertjes een speels karakter aan de houten letters die samen haar voornaam vormen. Haar oude slaapkamer is omgetoverd tot magazijn.
In de gang bij haar ouders staan tassen klaar voor werknemers die naar Heemstede en Vught moeten voor verjaardagsfeestjes. Carlijn zelf eet snel een broodje. ,,Ik vind het echt knap wat ze doet”, vertelt haar moeder aan de eettafel. ,,Het is hier op de bank begonnen, omdat ze zich verveelde. Ze bedacht deze formule, zette op haar verjaardag een website online en ging anderhalve maand later naar de Kamer van Koophandel. Het is meteen gaan lopen en sindsdien heeft ze bijna elk weekend minimaal één opdracht gehad. Wat ik bijzonder vind, is dat ze ernaast nog studeert en dat ze de opdrachten met leuke meiden kan doen. Je ziet dat het een uitje voor ze is.”
Het Meisjeshuis
Als werknemers Sophie en Eline naar Heemstede zijn vertrokken, rijdt Carlijn naar het centrum van Delft om te kijken hoe het in Het Meisjeshuis gaat. Daar verzorgt Eigen Bediening de entourage voor een jarige vrouw, die flink uitpakt. Ook bij die opdracht komt veel meer kijken dan het uit handen nemen van de bediening.
In haar kantoor, dat aan de locatie grenst, vertelt ze hoe de organisatie van haar bedrijf eruit ziet. ,,We doen veel om het pure ‘Eigen Bediening-werk’ voor particulieren heen. We hebben een aantal zakelijke partners.” Ze heeft twee vaste medewerkers in loondienst. Haar zus Jessica en Jolijn vullen de eigenares aan. ,,Doordat zij nu vast bij mij in dienst zijn, kan ik elke maandagochtend zonder stress naar school. Ik studeer Small Business & Retailmanagement in Rotterdam, moet drie ochtenden per week naar school en heb elke donderdagmiddag een netwerkborrel. Daaromheen werk ik naar de drukke zaterdag toe. Zondag is hockeydag, al moet ik de laatste tijd ook op die dag regelmatig flink aan de bak. Ik moet flexibel zijn, werk eigenlijk zeven dagen per week. Ik zie het nog steeds als mijn hobby, maar het is ook flink uit de hand gelopen.”
Mensen vragen haar wel eens of ze ervan kan rondkomen en of ze ook nog een vaste baan heeft. Carlijn: ,,Ik vraag me af of iedereen wel weet hoe serieus dit is. Ik heb twee werknemers in loondienst, wat denken ze zelf? Ik voel dat er niet altijd begrip voor me is, ik denk dat ik onderschat word. Ik heb niet de behoefte mezelf te bewijzen, maar soms hebben de mensen om mij heen niet door hoe hard ik mijn best moet doen om alles draaiende te houden en tegelijkertijd nooit een hockeytraining missen.”
Haar zus Jessica, vanaf het begin Carlijns rechterhand, heeft die onderschatting beslist niet. ,,Carlijn ziet altijd overal uitdagingen in.”